Su Topu Nedir Nasıl Oynanır?

Su Topu Nedir Nasıl Oynanır?

Su topu bir spor olarak 1870'li yıllarda ortaya çıksa da, ilk su topu müsabakası İngiltere ve İskoçya arasında 1890 yılında oynandı. Su topunun en yaygın olduğu ülkeler Amerika ve İngiltere'dir. Onların ardından İtalya ve Macaristan gelir. Türkiye'de su topu ilk kez 1930'lar da aktif olmaya başladı ve Türkiye'deki ilk su topu müsabakaları Beykoz, Beylerbeyi, Deniz Lisesi ve Galatasaray'ın katılımıyla, 1931 yılında Büyükdere Yüzme Havuzu'nda oynandı. Türkiye'de su topunun gelişmesi çok uzun yıllar aldı. Su topunda Türkiye'yi Avrupa'da temsil eden ilk Türk takımı 1975 yılında Galatasaray oldu. Türkiye'nin su topu alanındaki en büyük başarısı 1992 yılında düzenlenen İspolo Gençler Sutopu Şampiyonası'nda Ümit Genç Milli Tamın'ın şampiyon olmasıdır.

Su Topunun Kuralları

  • Su topu, boyu 33 metre, eni 20 metre olan bir havuzda oynanır. Havuzun derinliği 1.90 ile 2.00 metre arasında değişir.
  • Kalelerin genişliği 3 metre, yüksekliği 90 santimdir.
  • Her takımda 7 oyuncu vardır. 1 kaleci, 6 oyuncu, 6 da yedek oyuncu bulunur.
  • Takımlardan birinin mavi, birinin beyaz bone takması zorunludur ve bonelerin üzerinde 1'den 13'e kadar rakamlar bulunur.
  • Su topu müsabakaları 28 dakikadır ve 4 devre sürer. Her devre 7 dakikadır ve devrelerin arasında 2 dakikalık molalar bulunur. Eğer maç berabere biterse 3'er dakikalık 2 uzatma devresi oynanır. Skorda denge hala bozulmazsa, altın gol kuralı devreye girer ve iki takımdan biri gol atana dek müsabaka devam eder.

Su Topunda Fauller

Su topunda normal fauller ve atılma olarak iki farklı faul çeşidi bulunur. Bir oyuncu topu iki elle tutarsa, topu sürerken top suyun altına girerse, bir oyuncu elinde top olmayan bir rakip oyuncuya müdahalede bulunursa, karşı takım oyuncusunu iter ya da 35 saniye içinde topu kullanmazsa, bunu hareketlerin tamamı normal faul ile cezalandırılır. Atılma sebebi olan fauller de şunlardır: Tekme atmak veya vurmak, rakip oyuncunun yüzüne kasti olarak su atmak, serbest atış kullanılmadan topa müdahale etmek, hakemle konuşmak, topu tutmayan bir oyuncuya vurmak. Atılan bir oyuncu kale arkasındaki kulvarlardan birine gider ve 20 saniye boyunca oyuna giremez. 20 saniye sonunda hakem oyuncuyu yeniden oyuna çağırır. Eğer aynı oyuncu 3 kere atılırsa, bir daha oyuna giremez ve bu durumda onun yerine başkası oyuna girer. Bu kuralın adı "değişmeli atılma"dır. Eğer bir oyuncu, bir rakip oyuncusunu sakatlayacak bir harekette bulunuyorsa oyuncu oyundan atılır. Bu oyuncu bir daha oyuna giremez ve yerine de kimse giremez. Bu kuralın adı da "değişmesiz atılma"dır. Su topunda fauller dışında bir de penaltı vardır. Penaltıya sebep olan hareketler şunlardır: Gole giden bir oyuncuyu engellemek, oyuncular ya da kaleciler tarafından kaleye müdahale ve kalecinin topu suya batırması.