Nasıl Film Yönetmeni Olunur?

Nasıl Film Yönetmeni Olunur?

Hepimiz film izlemeyi severiz. Boş vakitlerimizi dolduran eğlenceli olduğu kadar öğretici de olabilen bir aktivitedir film izlemek. Kimi zaman ağlatan, kimi zaman güldüren ya da düşündüren bu eserler bize kolay ulaşmıyor tabii ki. Bu eserlerin arkasında oyuncusundan senaristine, kameramanından ışık teknisyenine devasa bir ekip vardır ve bir de bu ekibi yöneten kişi, yönetmen. Çoğumuz güzel bir film izledikten sonra bir yönetmen olmayı hayal etmişizdir. Peki, nasıl bir film yönetmeni olunur? Bu konuda bilgi almak ve merak ettiğiniz soruları sorabilmek açısından internet sayfalarını üzerindeki ilgili online firmalara bakabilir ve buradan detaylı bir şekilde inceleme yapabilirsiniz.


Yönetmen Nedir?

Yönetmen kâğıda yazılı olan iki boyutlu senaryoyu üç boyutlu gerçeğe dönüştüren, oyunculara rollerini dağıtan, filmin çekileceği yeri seçen, müzik, ışık, kameraların açısı gibi detaylardan sorumlu olan ve setteki herkesi yöneten kişidir. Yönetmen oyuncuları seçer, onlara rollerini dağıtıp oynayacakları karakterleri açıklar. Kostümlere ve dekora yönetmen karar verir ama bu ögelere karar verirken sanat yönetmeni, kostüm tasarımcısı gibi ilgili kişilerle çalışır. Yönetmen, yukarıda da belirtildiği gibi, müziği seçer, ışık ve kamera açılarına kendisi karar verir. Kısacası setteki her şeyi yönetir. Yönetmenlik eğitiminize üniversitede “Radyo, Sinema ve Televizyon” gibi ilgili bölümleri tercih ederek başlayabilirsiniz. Yönetmen olmanın tek yolu bu işin okulunu okumak değil. Tabii ki doğru eğitimi almak size çok daha fazla yarar sağlayacaktır ama yeteneğiniz ve hayal gücünüz varsa üniversite eğitimine ihtiyaç duymadan da yönetmen olabilirsiniz. Yurt içinde veya yurt dışında gidebileceğiniz kurslar sayesinde yönetmen olmanın kapısı size de açılabilir.

 Yönetmen Olmak İçin Gereken Özellikler

Yetenekli ve hayal gücünüzün yüksek olmasının dışında sabırlı olmanız da büyük önem taşıyor. Sette birçok insanla iletişim halinde olmanız sebebiyle empati yapabilmek ve insanlarla uyum içinde çalışabilmek de önemlidir. Düşüncelerinizi iyi ifade etmek insanlarla iletişiminizi iyi yönde etkileyecektir. Bu da bir yönetmende olması gereken özelliklerdendir. Sorumluluk sahibi bir insan olmanız da önemlidir. Her zaman uygun olmayan hava şartları, uzun süre ayakta çalışma ihtimali, sık sık seyahat etme zorunluluğu, rahat olmayan set ortamlarında çalışmak gibi durumlara da kendinizi adapte etmelisiniz.