Acil Çıkış Kapısı Ne İşe Yarar?

Acil Çıkış Kapısı Ne İşe Yarar?

Acil Çıkış Kapısı Özellikleri

Acil çıkış kapısı bilindiği üzere yangın veya yangın kaynaklı ateş ve duman gibi benzeri maddelerin diğer tarafa geçmesini engelleyen kapılardır. Her yangın kapısı aynı derecede yangın ve ısı geçişini engellemez. Yangın ve doğal afetler sırasında güvenli bir çıkış sağlamak için size uygun olan acil çıkış kapılarını inceleyebilirsiniz. Hepsinin ısıya karşı direnci birbirinden farklıdır. Bu sebepten dolayı acil çıkış kapılarının özellikleri önemlidir.

Teknik Özellikleri

Acil çıkış kapısı yapılırken birkaç temel özellik vardır. Bunlardan bazıları şunlardır;
Kapı kasası ve kanadı: Çelik yapılar alüminyum ve ahşap yapılara göre daha dayanıklı olmaktadır.
Menteşeler: Metal menteşeler, yangın esnasında pencereye bağlı olmasını sağlar.
Aksesuarlar: Kilit mandalı, yangın esnasında tutulan kapı kolu önemlidir. Kollar yangın esnasında insanların güvenli bir şekilde dışarı çıkmasını sağlar.
Kapatma Mekanizması: Yangın esnasında kapılar kapalı durumda olmalıdır.
Şişen Contalar: Kapı ve çerçevenin aralarındaki boşlukları kapatmak için kapıların kenarlarında sıcaklık derecesi arttıkça contalar genişleyecek şekilde tasarlanmış olmalıdır.

Birbirinden farklı renkte olan kapılar ev, iş yeri ve ofis için ayrı ayrı tasarlanmıştır. Bunun dışında bazı güvenlik sertifikalarına sahip olması gereken acil çıkış kapılarının otomatik kapanma özelliği de vardır.

  • Kanat kalınlığı 60 mm olmalıdır.
  • Takviyeler kanadın içine yerleştirilmiş durumda olmalıdır.
  • Takviye sacı panik barın altında bulunmalıdır.
  • Montajı kaynak ve dübel olarak yapılmalıdır.
  • Soğuk hava contası kullanılmalıdır.
  • Panik barlar kapıdan uzak bir yerde olmalıdır.
  • Korner kasa şeklinde olmalıdır.

Acil çıkış kapısı, güvenlik yönetmeliğine göre tesis ve yapılar içerisinde yangın geçişini engelleyen yangın kapılarının kullanım alanları daha fazladır. Yangın kapıları; alışveriş merkezleri, hastaneler, iş yerleri, konutlar, kooperatifler, sinema ve tiyatro salonları, oteller, gösteri merkezleri, depolar, tesisler, askeri tesisler, santraller, kimya tesisleri gibi yerlerde zorunlu olarak kullanılmaktadır. Yangının tesirini azaltan ve risk düşüren bu ürünler sigorta firmaları tarafından talep edilmektedir.