MUM DÖKÜM İŞLEMİNİN AŞAMALARI NELERDİR?

MUM DÖKÜM İŞLEMİNİN AŞAMALARI NELERDİR?

Mum Döküm İşleminin Adım Adım Anlatımı

Döküm yöntemiyle metallere yeni bir form verilmesi işlemi, ortaya çıkan yeni formların kusursuz bir şekilde işlev görmesine olanak tanır. Standart şartlarda üretimi mümkün olmayan en karmaşık modellerin bile uygun kalıp ile üretilmesine olanak sağlayan döküm sistemleri, sağladığı avantajlar ile birçok sektörde kullanılır. Kullanıldığı alanlarda seri üretim ve prototip üretimi için elverişli ortamlar oluşturan sistemler, gibi alanında uzman firmalar tarafından karşılanabilir.

Mum Döküm İşlemlerinde Modelleme Aşaması

Döküm işlemlerinde en hassas kalıplarda dahi mutlak başarının sağlanmasına yardımcı olan sistemlerde dökümü yapılacak parçanın negatifi olan üç boyutlu bir kalıp hazırlanır. Madde eritildikten sonra bu kalıba dökülerek istenilen şeklin elde edilmesi sağlanır. Kalıbın tasarlanma aşamasında mum döküm işlemi sonrasında oluşabilecek büzülme işlemlerinin de net olarak hesaplanması gereklidir. Yanlış hesaplamalarda ürünlerde çatlama veya ayrılma olabilir.

Mum Döküm Modellerinin Üretime Geçilmesi

Sektörde genel olarak kullanılan alüminyum ile oluşturulan kalıba plastik enjeksiyon yöntemi kullanılarak mum model elde edilmesi sağlanır. Dünyada genel olarak lostwax casting olarak bilinen mum döküm işleminde elde edilen model, üretilecek ürünün nasıl görüneceği hakkında izlenim verir. Bu işlem esnasında dilediğiniz kadar model üretmeniz de mümkündür. Refrakter malzeme ile kaplanan mumun modellemesinin ardından metal dökümü öncesinde hazırlık yapılır. Mum modellemesinin belirlenmesinden sonra maddenin eritilerek ortamdan uzaklaştırılması ve yerine de metalin dökülmesi sağlanır. Bu sayede ortaya modeldekinin birebir aynısı olan gerçek metal modeller çıkar.