Çeyizde Olması Gerekenler

Çeyizde Olması Gerekenler

Çeyiz Hazırlıklar

Herkesin hayatı boyunca olmasını dilediği hayalleri bulunmaktadır. Birçoğumuzun ortak hayali ise, evliliktir. Okulunu bitiren, okuduğu bölüm ile alakalı ya da farklı bir sektörde iş hayatına atılan bir genç kız, evliliği düşünmeye başlamaktadır. İş, kadınlar için zorunlu bir durum olmayabilir ama bu durum erkekler için zorunlu olmaktadır. Evlilik düşünmeden önce okulu bitirmek, iş bulmak, askerliğini tamamlamayı düşünen erkeklerin sayısı da azımsanamayacak kadar çoktur. Okul hayatı bitmiş bir erkeğin iş arayışı kaçınılmazdır. Çoğu erkek iş ya da askerlik konusunda hangisine öncelik vereceğine karar vermekte zorlanmaktadır. Önce askerliğini tamamlayan erkek sonrasında kendisine uygun bir iş aramaya başlamaktadır. Önceliğini iş aramaya ayıran biri ise bir dönem çalıştıktan sonra askerliğini tamamlamaktadır.

Çeyizde Neler Olmalıdır?

Kız isteme, nişan, kına gecesi, düğün heyecanlı bir süreçtir. Evlilik düşüncesi olan genç kızın, bu düşünceile birlikte çeyiz hazırlıkları da başlamaktadır. Çeyiz konusunda yapılacakların ya da alınacakların listelenerek sıralanması oldukça önemlidir. Hazırlanacak liste sayesinde evlilik sürecinde pek çok soru aklımıza gelmektedir. Hazırlıklar nasıl yetişecek, çeyiz yerleşmesi ne zaman yapılır sorularına cevap olmakla birlikte işlerinizi kısa sürede tamamlamanıza da yardımcı olmaktadır.

Çeyizde El Emeği Ürünler

Evlilik kararı ile gün yüzüne çıkan çeyiz konusu içeriği bakımından oldukça kapsamlıdır. Çeyiz, evlilik ile oluşturulması hayal edilen yeni yaşamın eksiksiz olması için yapılan hazırlıkların tümüdür. Örf ve adetlere göre değişkenlik göstermekle birlikte çoğunlukla çeyiz hazırlıkları, kız tarafına ait olan hazırlıklardır. Beyaz eşya, oturma grupları, yatak odası takımı gibi büyük eşyalar çeyiz kapsamında değildir. Bunların haricinde küçük ev aletleri yemek takımları, kahvaltılık yemek takımları, misafir için yemek takımları, baharatlık takımları, tencere takımları, bardak takımları, misafir için bardak takımları, pişirme için gerekli olan araç gereçler, dekoratif araç gereçler, dantel takımları, bornoz takımları, havlu takımları, nevresim takımları, misafir için nevresim takımları çeyizde olması gerekenlerin bir kısmıdır. Eksiksiz bir yaşam alanı oluşturmak için gerekli olanları göz önünde bulundurulmalıdır. Çeyiz, ileriye dönük hazırlıkları da kapsamaktadır. Bu ileriye dönük hazırlık, bebek hazırlığıdır. Doğacak bir bebeğin kullanması amacıyla el emeği ile örülen battaniyeler, yelekler, ceketler, patikler de çeyizin en değerli detayıdır. Çeyiz, yapılan bu el emeği ürünler ile oldukça değerlidir. Ülkemizde el emeğinin önemi oldukça fazladır. Maddi değerinden ziyade manevi değeri çok önemli ve ören kişiden hatıra kalması açısından örgüler çeyize renk katmaktadır. Bebek hazırlıkları haricinde çeyizde el emeği ürünler de bulunmaktadır. Banyo lifleri, yelekler, şallar çeyizde bulundan diğer el emeği ürünlerdir.